file_copy

Politika kolačića

Kemija.hr stavlja Vašu privatnost na vrh prioritetne liste. Nastojimo Vam pružiti pouzdanu uslugu tako da se možete posvetiti potrazi za idealnom osobom. Naš pristup privatnosti je pružanje jasnih informacija o načinu na koji prikupljamo podataka s minimalnim brojem pravnih i tehničkih stručnih izraza.

Ova politika kolačića objašnjava što su kolačići, koje vrste kolačića se postavljaju na vaš uređaj kada posjetite našu internetsku stranicu i kako ih koristimo.

Ova Politika kolačića ne govori o tome kako se općenito bavimo vašim osobnim podacima. Kako biste saznali više o načinu na koji obrađujemo vaše osobne podatke, pročitajte našu Izjavu o privatnosti  ovdje.

 

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje internetska stranica pohranjuje na Vaš uređaj kada pristupite toj internetskoj stranici. Kolačić obično sadrži naziv domene (internetske lokacije) iz koje je kolačić nastao, "životni vijek" kolačića (tj. kada će isteći) i nasumično generirani jedinstveni broj ili sličan identifikator. Kolačić također može sadržavati informacije o vašem uređaju, kao što su korisničke postavke, povijest pregledavanja i aktivnosti provedene tijekom korištenja naših usluga.

 

Postoje li različite vrste kolačića?

Kolačići prve i treće strane

Postoje kolačići prve strane i kolačići trećih strana. Kolačiće prve strane postavljaju se na vaš uređaj izravno od nas. Primjerice, koristimo kolačiće prve strane kako bismo zabilježili Vašu prijavu u sustav tako da za vrijeme korištenja internetskih stranica www.kemija.hr (sve dok se ne odjavite) znamo da ste to Vi i da Vam možemo prikazati sadržaj kojemu jedino Vi smijete pristupiti, također koristimo kolačiće prve strane kako bismo bolje razumjeli vaše korištenje naše internetske stranice.

Kolačiće treće strane na Vaš uređaj postavljaju naši partneri i davatelji usluga. Primjerice, koristimo kolačiće trećih strana za mjerenje broja posjeta korisnika na našoj internetskoj stranici.

Sesije i trajni kolačići

Postoje kolačići sesije i trajni kolačići. Kolačići sesije traju samo dok ne zatvorite preglednik. Kolačiće sesije koristimo iz više razloga, primjerice da saznamo na koji način koristite naše internetske stranice tijekom jedne sesije preglednika i pomoći vam da učinkovitije koristite naše internetske stranice. Trajni kolačići imaju duži vijek trajanja i ne brišu se automatski kada zatvorite preglednik. Ove vrste kolačića prvenstveno se koriste kako bi vam pomogli da se ponovno brzo prijavite na našu internetsku stranicu i za analitičke svrhe.

Druge tehnologije za praćenje, kao što su web-pratilice (web beacons)?

Druge tehnologije, kao što su web-pratilice (također zvane piksel tagovi ili prozirni gif-ovi), praćenje pomoću URL-a koriste se za slične svrhe. Web-pratilice su male grafičke datoteke koje sadrže jedinstveni identifikator koji nam omogućuje da prepoznamo kada je netko posjetio naše internetske stranice ili otvorio e-poštu koju smo im poslali. URL-ovi za praćenje su prilagođene generirane veze koje nam pomažu shvatiti odakle dolazi promet na našim web-stranicama.

Radi jednostavnosti, ove tehnologije također nazivamo "kolačići" u ovoj politici kolačića.

Za što koristimo kolačiće?

Kao i većina pružatelja internetskih usluga, koristimo kolačiće za pružanje usluga, osiguranje sigurnosti sustava i poboljšanje naših usluga; uključujući pamćenje Vaših postavki, kako bi Vas prepoznali kada posjetite našu internetsku stranicu te personaliziranje i prilagođavanje oglasa prema vašim interesima. Da bismo ostvarili te svrhe, također možemo povezati informacije iz kolačića s drugim osobnim podacima koje imamo o vama.

Kada posjetite našu internetsku stranicu, neke ili sve od sljedećih vrsta kolačića mogu se postaviti na vašem uređaju.

 

Vrsta kolačića

Opis

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za pružanje usluga dostupnih putem naše internetske stranice i za korištenje nekih njezinih značajki, primjerice pristup sigurnim područjima (koje možete vidjeti nakon prijave).

Analitički kolačići

Ovi kolačići nam pomažu razumjeti kako se koristi naša internetska stranica, koliko su učinkovite marketinške kampanje te nam pomažu prilagoditi i poboljšati Vaše korisničko iskustvo naše internetske stranice.

 

Analitika web stranice

Na internetskim stranicama Kemije.hr koristimo uslugu Google Analytics, tvrtke Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, United States („Google“). Sukladno Vašoj privoli, Google u naše ime analizira Vaše korištenje ove internetske stranice. Između ostalog, za tu svrhu koristimo kolačiće koji detaljno opisani u tabeli kolačića. Informacije koje Google prikupi u vezi s Vašim korištenjem ove Internet stranice (npr. polazni URL, kod nas posjećene stranice, web-pretraživač koji ste koristili, Vaše postavke jezika, Vaš računalni sustav koji ste koristili ili razlučivost prikaza) se prenose na Googleov server u Americi, tamo se pohranjuju, analiziraju, a nama se stavlja na raspolaganje rezultat u anonimnom obliku. Podaci o Vašem korištenju pritom nisu povezani s Vašom punom IP-adresom. Na ovoj smo Internet stranici aktivirali od Googlea ponuđenu funkciju IP-anonimizacije, tako da se zadnjih 8 brojaka (tip Ipv4) odnosno zadnjih 80 bitova (tip Ipv6) Vaše IP-adrese briše. Google je certificiran u vezi s EU-US Privacy Shield tako da se na obradu podataka od strane Googlea u Americi primjenjuje odgovarajuća razina zaštite podataka. Ako želite povući Vašu privolu za web analitiku to možete učiniti tako da ažurirate Vašu privolu za korištenje kolačića (kliknite na Postavke kolačića, ikona zupčanika u donjem lijevom dijelu ekrana), ili možete preuzeti i instalirati Googleov Browser-Plugin. Za daljnje informacije o Google Analytics molimo pogledajte Uvjete korištenja Google Analytics, te Osnove sigurnosti i zaštite podataka od Google Analytics kao i Googleovu Izjavu o zaštiti podataka.  


Neophodni kolačići
Naziv kolačića Trajanje Opis
PHPSESSID Dok ste na web stranici Ovaj kolačić je neophodan za rad web stranice, služi kao identifikator PHP skladišta podataka
gdpr_kolacic 1 godina U ovaj kolačić spremamo Vaše privole za korištenje kolačića
 


Kolačići za analitiku
Naziv kolačića Trajanje Opis
_ga 2 godine Ovaj kolačić služi za identifikaciju posjetitelja kako bi otkrilo da se korisnik ponovno vratio na stranicu
_gid 24 sata Ovaj kolačić služi za identifikaciju posjetitelja kako bi otkrilo da se korisnik ponovno vratio na stranicu
_gat 1 minuta Ovaj kolačić služi da za praćenje stope zahtjeva prema Google Analyics serverima
 

Kako možete kontrolirati kolačiće?

Postoji nekoliko opcija za upravljanje kolačićima koje su Vam dostupne. Imajte na umu da promjene koje napravite u postavkama kolačića mogu učiniti pregledavanje naše internetske stranice manje zadovoljavajućim iskustvom. U nekim slučajevima možda čak nećete moći koristiti cijelu ili dio naše internetske stranice.

Kontrole preglednika i uređaja

Neki internetski preglednici posjeduju postavke koje Vam omogućuju kontrolu nad kolačićima ili odbijanje kolačića ili upozorenje kada se kolačić nalazi na Vašem računalu. Postupak za upravljanje kolačićima neznatno se razlikuje za svaki internetski preglednik. Predlažemo da provjerite koji su to točno koraci za Vaš internetski preglednik na način da pročitate upute Vašeg internetskog preglednika, u pravilu su one dostupne unutar izbornika „Pomoć“

Ukoliko koristite mobilni uređaj za pristup našim internetskim stranicama, možete poništiti identifikatore uređaja aktiviranjem odgovarajuće postavke na mobilnom uređaju. Postupak za upravljanje identifikatorima uređaja neznatno se razlikuje za svaki uređaj. Predlažemo da provjerite koji su to točno koraci za Vaš mobilni uređaj na način da pročitate upute Vašeg mobilnog uređaja, one su u pravilu dostupne unutar izbornika „Pomoć“ ili „Postavke“ na Vašem mobilnom uređaju.

Učitavanje u tijeku